COMMITTED TO SAFETY AND VALUE ENGINEERING - SINCE 1985

TRUE OR FALSE QUESTIONS

(Answer the following true (T) or false (F) questions.  Place a (T) to the left of each true statement and a (F) to the left of each false statement.

____1.)  The allowable load on a scaffold is determined by testing or engineering analysis.

____2.)  OSHA requires scaffold competent persons to have training that deals with the loads that will be applied to the scaffold.

____3.)  OSHA Scaffold Standards are mandatory regulations.

____4.)  The subpart of the OSHA Construction Standard, 29 CFR 1926, that applies to scaffolding is Subpart M.

____5.)  The maximum height of the first step on a scaffold stairway is 24 inches.

____6.)  Scaffolds can only be erected, moved, dismantled or altered under the supervision of a competent person, qualified in scaffold erection.

____7.)  A typical stationary supported scaffold does not always need a base plate.

____8.)  Bracing is only required when the scaffold starts swaying.

____9.)  Scaffold users do not need scaffold training.

___10.)  Wood scaffold planks shall overlap a minimum of 12 inches or be secured from movement.

___11.)  Supported and Suspended Scaffolds shall be designed by a qualified person.

___12.)  Fall restraint must be utilized in all Articulated Aerial Lifts (Boom Lifts).

___13.)  OSHA requires that scaffold planks must either overhang their supports a minimum of 12 inches or be secured from movement.

___14.)  Cross braces on a Tubular Welded Frame Scaffold can never be used as part of the guardrail system.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

15.)     The scaffold toprail height above the platform of a supported scaffold is:

a.)        38-45 inches

b.)        approximately 20 inches

c.)        approximately 42 inches

d.)        Whatever works

e.)        None of the above

16.)     The scaffold top rail strength, on a supported scaffold shall be:

a.)    75 pounds

b.)  100 pounds

c.)   150 pounds

d.)  200 pounds

e.)  None of the above

17.)     To comply with Federal OSHA Standards, what is the maximum erected height that a 3 ft. wide by 10 ft. long supported scaffold tower be built before it must be tied or guyed?

a.)  12′-0″

b.)  15′-0″

c.)  20′-0″

d.)  None of the above

18.) When utilizing personal fall arrest equipment the anchor must hold at least:

a.)  5,000 pounds unless it is designed by a qualified person

b.)  Depends on the individual

c.)  Three times the anticipated load

d.)  Four times the anticipated load

e.)  none of the above

19.)     What is the maximum erected height that a 7 ft. wide by 7 ft. long rolling tower can be built, according to Federal OSHA, if the scaffold does not have outriggers?  (Nobody will be ridingthe rolling tower.)

a.)        14′-0″

b.)        21′-0″

c.)        28′-0″

d.)        None of the above

20.) A competent person is designated by:

a.)           OSHA

b.)           The employer

c.)           A qualified person

d.)           All of the above

e.)           None of the above

21.)     A 60’-0” tall supported scaffold enclosed with tarps or plastic:

a.)        Shall withstand a wind of 110 mph

b.)        Shall be designed by a Qualified Professional Engineer

c.)        Shall be designed by a qualified person to withstand the anticipated wind force

d.)        None of the above

22.) A qualified person is required for:

a.)           The inspection of scaffolding

b.)           The design of scaffolding

c.)           The use of all scaffolds

d.)           Supported scaffolds only

e.)           All of the above

f.)            A,B and C above

g.)           B,C and D above

23.)  The maximum distance between rest platforms on a supported scaffold with a clamp on ladder is:

a.)           20’-0”

b.)           4 Tiers

c.)           26’-0”

d.)           35’-0”

e.)           It doesn’t matter if nobody is watching you

24.)  These people are exempt from Scaffold Training:

a.)          Scaffold Industry Association members

b.)          Scaffold inspectors

c.)           Scaffold users

d.)          A and b above

e.)          None of the above

ANSWERS

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True
  7. False
  8. False
  9. False
  10. True
  11. True
  12. True
  13. False
  14. False
  15. A
  16. D
  17. A
  18. A
  19. C
  20. B
  21. C
  22. B
  23. D
  24. E

If you have a perfect score, congratulations!  You know your standards.  If you scored 20 or more correctly, you will only receive 3 or 4 OSHA citations.  If you scored less than 20, go back and study up!

Leave a Reply